Jan Blanken

De Jan Blankenweg, de Jan Blankenbrug en het Jan Blanken grafmonument op de algemene begraafplaats aan de Sparrendreef: overal in Vianen komt de naam Jan Blanken terug.

Jan Blanken Jansz, geboren op 15 november 1755 in Bergambacht, is bekend geworden door zijn werk als waterbouwkundige en Inspecteur-Generaal van de Waterstaat. Het eerste grote project van Jan Blanken is de bouw van het droogdok in Hellevoetsluis in 1798. In 1808 ontwerpt Jan Blanken een nieuwe soort sluisdeur: de waaiersluis. Naast ontwerpen adviseert Jan Blanken ook keizer Napoleon Bonaparte bij de aanleg van maritieme militaire zaken en is hij verantwoordelijk voor de plaatsing van het systeem van strandpalen langs de Nederlandse kust. De meeste bekendheid krijgt hij echter met de aanleg van het Noord-Hollands Kanaal tussen Amsterdam en Den Helder. In Vianen bouwt hij de voormalige Wilhelminasluis. Jan Blanken woont tot zijn dood in 1838 in ‘Vijverlust” in Helsdingen.

Breng een bezoek aan het Jan Blankenmonument aan de Jan Blankenweg in Vianen en kom nog meer te weten over de bijzondere man.
 

Jan Blanken Wandelroute

Let op nog kopen van Nico

Jan Blanken Fietsroute