Unieke vondsten in Vianen

Kanonskogels gevonden aan de Langedijk

Bij rioleringswerkzaamheden op de Langendijk zijn dinsdag 15 juni 2021 drie grote kogels gevonden. Vermoedelijk zijn het kanonskogels. In het algemeen werden natuurstenen kogels gebruikt tot in het begin van de zestiende eeuw. Aannemelijk is dat de kogels waarschijnlijk afgedankt zijn rond of kort na het midden van de zestiende eeuw. 

Op zichzelf is deze datering niet vreemd, omdat natuurstenen kogels toen onbruikbaar ouderwets waren geworden. Door de opkomst van het nieuwe gegoten bronzen en gietijzeren geschut, dat kleinere kalibers ijzeren kogels gebruikte,  konden de grote natuurstenen kogels niet meer worden afgeschoten.

Hoe de kanonskogels in de grond van de Langendijk Vianen terecht zijn gekomen, is nog een raadsel. Mogelijk dat de nabijgelegen, maar afgebroken, Oostpoort aan het einde van de Langendijk daar iets mee te maken heeft.

Oude stadstoren komt boven

Bij de aanleg van een riool in april 2021 stuit een bedrijf op oude stadsresten. Een bijzondere vondst, want het bleek om de funderingsresten van de oude stadsmuur én een stadstoren te gaan. De werkzaamheden in de straat Walsland in Vianen legde plotseling een stuk geschiedenis bloot. De mensen die daar een hemelwaterriool aanleggen, zagen door de rioolsleuf resten van bakstenen en kloostermoppen, ook wel middeleeuwse bakstenen genoemd. Gelijk na de vondst werd een archeoloog gebeld. Dat er stukken van een oude stadsmuur zouden worden gevonden, was enigszins verwacht. Maar het team van archeologen was deze toren nog niet eerder tegengekomen, hoewel die al wél op kaarten uit de 17e eeuw had gestaan. 

Voor wie de vondsten met eigen ogen wil bekijken: dat wordt lastig. Archeologen willen de oude funderingsresten in de bodem behouden, zodat ze het beste bewaard kunnen blijven. Het riool in de straat is aangepast, en tegelijkertijd zijn de vondsten dus ook weer netjes begraven.

Massagraf gevonden

Vianen wordt opgeschikt door een bijzondere archeologische vondst. In november 2020 zijn bij graafwerkzaamheden aan de stadsgracht tachtig skeletten blootgelegd. Het massagraf stamt waarschijnlijk uit de achttiende eeuw. Onderzoekers denken dat er vooral Britse soldaten in zijn gelegd die waren omgekomen tijdens de Eerste Coalitieoorlog (1792-1797). De skeletten bevatten sporen van extreem geweld.

Naast het eerste massagraf is ook een tweede massagraf gevonden. Met geavanceerde apparaten onderzoeken archeologen het tweede grafveld. In het weiland naast het inmiddels geruimde massagraf, liggen nog meer skeletten begraven. Aangezien deze botresten niet worden opgegraven, gebeurt het onderzoek hier bovengronds.