Tussen Lek en Linge

Na een kwartiertje rijden vanuit de stad Utrecht steek je de Lek over en kom je in een polderrijk gebied. ‘Tussen de Lek en de Linge’ is een prachtig gebied waar je heerlijk kunt fietsen. Ontdek de verrassende, historische steden met ieder hun eigen karakter en geniet van de rust en natuur. 

Vrijstad Vianen

Vianen is dé historische vestingstad van het gebied tussen Lek en Linge! Met ruim 190 rijksmonumenten is historie op elke hoek van de straat te vinden. Een stad die is omgeven door water en groen en waar het goed toeven is op de terrassen aan de Voorstraat. Waar de omgeving ruimschoots wandel en fietsroutes biedt in een bijzonder polderlandschap.  

Bezoek Vrijstad Vianen

Leerdam Glasstad

Leerdam, dé glasstad van het gebied tussen Lek en Linge en zelfs van heel Nederland! De hele wereld eet hun Leerdammer kaas en de plaats ligt centraal in het land aan de recreatieve rivier de Linge. Het centrum van Leerdam kent bijzondere plekken. Of je nou van cultuur, lekker eten, varen, winkelen, wandelen of fietsen houdt, voor iedereen is er wel iets leuks te zien en beleven!

Bezoek Leerdam Glasstad

Zouweboezem

Kom even helemaal tot rust in de het mooiste natuurgebied tussen Lek en Linge, de Zouweboezem. Het natuurgebied is een nog vaak onontdekte parel. Je komt er in een oase van rust en vindt er prachtige flora en fauna.

Bezoek de Zouweboezem

Dorpen in het gebied

Al wandelend, op de fiets of met de auto kom je in het gebied Tussen Lek en Linge door mooie oude dorpjes. Zo behoorde Ameide, naar alle waarschijnlijkheid, tot de oudste steden van de graafschap Holland. Dankzij de lange geschiedenis van het dorp, telt Ameide relatief veel monumenten zoals bijvoorbeeld het oude stadhuis en de Hervormde kerk, wat waarschijnlijk de enige twee 17e-eeuwse gebouwen zijn die de brandstichting van de Fransen in 1672 hebben overleefd.

Ook kom je door het mooie Lexmond, gelegen aan de Lek. Dit dorp is ontstaan aan de mond van de Laak, een riviertje dat rond 1000 de Zederik verbond met de Lek. Net buiten het dorp Meerkerk staat de Bonkmolen, één van de mooiste wipwatermolens van Utrecht.

Routetips!